WaterMark_2018-04-02-17-07-17

Đole – kolumnista… Ako niste znali, pomenuta reč je nastala ovako: „kol“ je skraćeno od KOLeta, nekog ko se bavio UMovanjem i ko od prve do zadnje reči u kolumni NIje dao umovanju da STAgnira. Ja nisam Kole nego Đole, ali umovaću, nije da neću. Prema tome, čini mi se da je daleko logičnije predstaviti se kao: Đole – Đolumnista. A s obzirom na to da pišem prvu đolumnu za ovaj magazin, rešio sam da podelim s vama jednu tajnu (samo ne pričajte nikom).

Čujem od drugih jorkija da žele da budu pitbulovi kad porastu, bokseri ili, u najmanju ruku, labradori, ali ja ne, ja sam oduvek želeo da budem POGLAVICA. Unutrašnji glas mi govori da moji rođaci imaju veću šansu da u životu sretnu svoju želje (makar na ulici), no to ne znači da ću zbog toga od svoje želje odustati. Naprotiv, strpljivo se, korak po korak, približavam cilju. Kažu: strpljen-spašen, ili pilagođeno mom slučaju: strpljen-poglavica.

Prvo sam odabrao odgovarajuće ime: Đolahaja, do kog sam došao kombinacijom mog imena Đole i Ahaje, imena jednog čuvenog poglavice. Doduše, on je bio poznat po nadimku Čuvar Krava, tako da ja pod hitno moram da nađem nešto što ću da čuvam. Po mogućstvu nešto manje od krave, dosta manje, recimo glistu? Čuvar Glista – može! Njih bih sigurno uspešno mogao da čuvam; vrlo sam nadaren za nadgledanje, a i krdo glista lako mogu da nabavim, samo sačekam da padne kiša.

Dalje, lagano savladavam dimne signale i da vam kažem – idu mi od ruke, ovaj šape. Sledeće, kosu sam namestio tako da čuperak odgovarajuće štrči – pogledajte sliku 👆: dovoljno podseća na pero, mada i pero mogu da dodam recimo već ujutro kad se posvađam sa onim golubom Živkom što živi preko puta.

Ako ste mislili da sam zaboravio pesmicu za igru oko vatre, e pa nisam – i ona je gotova!

Ja, Đole, biti poglavica Đolahaja
strašni, nepobedivi, opasni baja
Od mene ima da štreca i drhti raja
Samo bacim pogled i utihne graja

Jedini gorući problem je gde ću nabaviti pleme?! Potrebna su mi barem 3 Indijanca, nemam kud manje.


  • Đolumna je objavljena u 37.broju Pas magazina u januaru 2018.
Napomena o autorskom pravu Celokupan sadržaj ovog Sajta je kao autorsko delo zaštićen Zakonom o autorskom i srodnim pravima. Autorsko delo se ne može prenositi delimično ili u celosti, osim pod uslovima navedenim u Licenci, kojom je uređeno da svako preuzimanje sadržaja mora biti isključivo u nekomericijalne svrhe, uz obavezno navođenje podataka o autoru, naslovu i izvoru autorskog dela. Svako kršenje prava autora za sobom povlači zakonske posledice.
TAGOVI djoledjoletov pisanijeđolumne
error: Zabranjeno kopiranje!